星期日, 4月 29, 2007

好憎自己

對唔住,李小姐,我又發癲了。
毫無疑問,調組這個決定我做錯了。
根本就是無能力,也是說無價值。
我和別人說,他們就是只會向我說,再多俾心機啦,唔好咁啦,你咁落去唔得架。
我都知唔得,再咁落去,成世人就係咁。
我不知道怎和他們說,只知道到目前為止,
我得把口,做唔做到嘢,心照啦!
在公司,何止是一個冗員,還會把事情弄糟。
其實我的上司和同事好好 (雖然大家都很假),但係我做唔到嘢,連本書都可以搵錯嚟做 report,做錯哂啲嘢,李小姐,你究竟想點架?
好啦,俾你唔做編輯,你啲咁嘅心態做得啲乜嘢,你做乜嘢都死架啦,仲要阻住個地球轉咩。
我唔識講嘢,我無腦,諗唔到你哋諗到嘅嘢,你哋係背後點話我,我都無說話好講,我認我真係做唔到嘢。我唔知點解可以出到份咁好嘅 appraisal,我唔知點對住你哋,唔係憎你哋,係憎自己,覺得好醜,做嘢做到好核突,根本唔知道成件事個重心係邊。
係,我好勤力去做,但係勤力有乜用呀?要隻牛仲好啦,要個無腦嘅喺度做乜啫。
好一個白痴,話就話讀咁多書,讀埋讀埋咪又係成堆屎片。
唔好再攪到人啦,李小姐,你真係好麻煩呀,唔該你,我求吓你,唔好再喺度獻世。
你真係好討厭,廿到尾啦,成個腦好似青春期未發育咁,究竟你想點?

1 Comments:

At 10:34 下午, Anonymous 蔡蔡子 said...

其實……不知你有用否?只知道你在我眼中有著一個很重要的價值,是什麼?不就是你是我的朋友囉…能成為他人心目中的朋友,這也是一個價值,所以你並非沒價值。只不過,大部分人窮一生都在尋找自己,你只有二十幾年青春,卻已否定,早了點呀!你叫那些垂暮之年還未找到價值的人怎麼辦?他們見你這些說,看來要立刻去死掉,因為他們已過了幾十年,但仍不知自己的價值,年輕的你卻已這樣說,你教他們如何自處?嘿!所以呀…你不知多有價值!努力尋找自己的方向,聰明如你一定可找到的!^~^

 

發佈留言

<< Home